ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Ν. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Ν. Ορεστιάδας «ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ» ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2006 με την διάθεση της ομάδας και όχι της ατομικότητας από μια ομάδα νέων που αγαπούν την παράδοση και έχουν σκοπό την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την καταγραφή των λαϊκών θρύλων και παραδόσεων, ηθών και εθίμων και την αναβίωσή τους με την πλέον αυθεντική τους μορφή.

Έχει δημιουργήσει...
6 χορευτικά τμήματα τριακοσίων ατόμων ηλικιών από 5 έως 60 ετών και λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων καθώς και κατασκευής φορεσιών.

Έχει κάνει καταγραφές στα χωριά μας και έχει εμπλουτίσει το αρχείο του σε μουσικό, Γλωσσολογικό, ενδυματολογικό και φωτογραφικό υλικό. Έχει δώσει πάνω από 40 παραστάσεις σε Θράκη, Μακεδονία, Κυκλάδες και εξωτερικό. Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2008: «Αναβίωση Παραδοσιακού Γάμου»,τον Ιούνιο του 2009:«Είναι η Προσφυγιά Μαράζι» και τον Ιούνιο του 2010 πραγματοποίησε παράσταση με τίτλο «Ερήμωσε ο Έβρος».Έλαβε μέρος στο Τριεθνές Φεστιβάλ που διοργανώθηκε στα πλαίσια αδελφοποίησης των τριών χωρών Ελλάδας-Βουλγαρίας και Τουρκίας. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 3 Μαΐου στο Αϊντίν της Τουρκίας καις τη Σμύρνη και η δεύτερη κατά το χρονικό διάστημα 11,12 και 13 Ιουνίου 2010 στο Χάσκοβο, Δημήτρογκραντ και Σταμόλοβο της Βουλγαρίας.

Είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικός με την μεγαλύτερη δραστηριότητα στην πόλη της Ν. Ορεστιάδας αλλά, και στην ευρύτερη περιοχή.

Διοργανώνει και πραγματοποιεί εκδηλώσεις με παραδοσιακά θέματα, όπως αναβίωση εθίμων, παραδοσιακά κάλαντα Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, Φώτων, Λαζάρου και Πάσχα, δρώμενα της αποκριάς, χορευτικές εκδηλώσεις, συμμετοχή σε διάφορα χορευτικά φεστιβάλ του εσωτερικού και του εξωτερικού, συμμετοχή σε παγκόσμια συνέδρια που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την παράδοση, παρουσιάσεις βιβλίων και Θρακιώτικης φορεσιάς, θρακιώτικων εδεσμάτων καθώς και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Κύριος σκοπός του είναι η προβολή και αναβίωση της παράδοσης μέσα από εκδηλώσεις και ποικίλα δρώμενα.